Köyümüzün siteyi yenilendi

Bozkır



Bu sayfa 5229 defa görüntülendi


Tarihçe
 
  M.Ö.6000'li yıllarda İsauria Bölgesi'nin başkenti olan Bozkır; İsauria Nova (Yeni İsauria) ve Leontopolis (Bizans imparatoru Leo'nun kenti) isimleri ile bilinmekteydi.
 
  Bozkır aslında kasabanın (Bozkır İlçesi) değil, yörenin, yani çay (Çarşamba Çayı) ile Seydişehir arasındaki toprakların adıdır. Kasabanın adı "Serüstad" idi. Serüstad isminin öyküsü madencilik üzerinden gelir. Kelimenin gerçek söylenişi bilinmemekle beraber ilçe çevresindeki kurşun madenlerini işletmekte olan ustalara baş usta anlamına gelen "SER-ÜSTAD" dendiği için bu kelimeden geldiği sanılmaktadır.
 
  Diger bir rivayete göre ise, tarihte bugünkü Ulupınar köyünde meşhur bir demir ustası varmış. Ve bu usta işin sırrını belli etmemek için kimseyi atölyesine sokmazmış. Bu yüzden ona sırlı ustat derlermiş. Gel zaman git zaman bu ustaya diğer yörelerden demir işi yaptırmak için gelen gidenler diyaloglarında "nereye gidiyorsun" sorusuna sırlı ustadın yanına, sırustadın yanına, serustada... derken diyarının adı Serustat olmuş.
 
  Selçuklu hükümranlığı zamanında harpte yaman bir asker olan Bozkır Beye başarı ödülü olarak verilen topraklara Bozkır Bey kendi adını verir. Anlaşılacağı üzere Bozkır kasabanın adını değil, kasaba Bozkır beyin adını almıştır.
 
  1858 yılında ilçe olmuştur. Bozkir hakkinda, 1918 yılına ait bir salnamede kadı, Mustafa Efendi, müftü ise Mehmet Kûdzi Efendi olduğu yazılıdır.
 
Sonraki müftüler ise "Bozkır Müftüleri" adlı ayri bir yazıda kaleme alınmıştır.
Bozkır'da altın, kurşun, simli kurşun, ve demir madenleri çıkarılmıştır.
 
Eğitim Kurumları
 
Devlet Hastanesi ve diğer resmî dairelerle birlikte, Bozkır Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi ve Kız Teknik ve Meslek Lisesi olmak üzere 5 lisesi vardır.
 
Selçuk Üniversitesi Rektörlüğüne bağlı olarak eğitim hizmeti veren Bozkır Meslek Yüksekokulu 2 yıllık örgün eğitime devam etmektedir.
 
Bu okulda Bilgisayar Programlama ve Elektrik bölümleri yer almaktadır.
 
Ulaşım
Bozkır ilçesi Konya iline 120 km uzaklıktadır. Karatay Otobüs Terminalinden Bozkır otobüslerinin saat başı seferleri ile ulaşılabilir.
 
(Karatay Otobüs Terminali Eski Garaj Olarakta geçer.) Eski Garaja Ulaşım Konya Şehirler Arası Otobüs Terminalinden Cumhuriyet, Binkonut ve Bosnahersek dolmuşlarıyla sağlanabilir.
 
İklim 
 
İlçe konum olarak Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Toros Dağları geçit vermediği için tipik İç Anadolu iklimi yaşanmaktadır, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve karlı geçmektedir.
 
Nüfus
 
Yıllara göre nüfus verileri
2008 -- 7.212
2007 -- 6.800
2000 -- 10.483